top of page

Вітаємо Ювіляра!

Вітаємо зі славним ювілеєм 80-річчя

Олександра Антоновича Кучеренко

КУЧЕРЕНКО Олександр Антонович – д.т.н., професор кафедри Процесів та апаратів в технології будівельних матеріалів Будівельно-технологічного інституту ОДАБА. Олександр Антонович закінчив Ростовський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю «Виробництво бетонних і залізобетонних виробів і деталей». Відпрацювавши п’ять років на дослідно-експериментальному заводі залізобетонних конструкцій, вступив до аспірантури в Одеський інженерно-будівельний інститут. У 1967 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Вплив режимів пропарювання на міцність зчеплення бетону з арматурою».

У 1982 році Кучеренко О.А. обраний на посаду завідувача кафедри Будівельних матеріалів і технології металів. З 1983 року – завідувач кафедри Будівельних матеріалів. З 1985 по 1990 роки – декан Будівельно-технологічного факультету. У 1991 році Держкомітетом СРСР присвоєно вчене звання професора. У 2010 році Кучеренко О.А. захистив докторську дисертацію на тему «Технологія легких бетонів на модифікованих заповнювачах».

Велику увагу приділяв вивченню основ технології ілокерамзиту. В якості вихідної сировини прийнято мул від днопоглиблення акваторій Чорного та Азовського морів, запропоновано проект плаваючого заводу ілокерамзиту (від земснаряду до видачі готової продукції), минаючи берегові відвали мулу. Працював по науковій темі «Розробка, дослідження і впровадження ресурсозберігаючих технологій в промисловості будівельних матеріалів» розділ «Хімічна термодинаміка в’яжучих речовин». Олександром Антоновичем розроблена, теоретично розрахована і експериментально підтверджена, модель структурного осередку бетону з реальними фізико-технічними характеристиками його складових.

Член спеціалізованої вченої ради Львівської «Політехніки». Кучеренко О.А нагороджений трьома медалями. Під його керівництвом виконано 60 дипломних науково-дослідних робіт, видано 13 авторських свідоцтв, патент, 240 статей, підручник «Теплові установки» (співавтор Кокшаров В.Н.), навчальні посібники «Керамзитобетонні прольотні конструкції» (Лопатто О.Е., Феофанов А.Н.), «Технологія бетону» (Барабаш І.В.), «Теплові установки заводів збірного залізобетону».

Кучеренко О.А. є керівником аспірантів та здобувачів. Ним підготовлено 8 кандидатів технічних наук: Вировий В.М., Шкрабік Й.В., Парута В.А., Лавренюк Л.І. та ін.

Викладає навчальні дисципліни для бакалаврів та магістрів: «Будівельне матеріалознавство (спецкурс)», «Технологія заповнювачів бетонів», «Утилізація відходів міського господарства» та «Спеціальні бетони нового покоління».

Вітаємо зі славним ювілеєм Олександра Антоновича! Бажаємо ювіляру міцного здоров’я, здійснення всіх бажань, родинного затишку, благополуччя, досягнення поставлених цілей та задач.

bottom of page